Alt om Cirkus Agora

Cirkus Agora ble startet i 1989 av Jan Kjetil Smørdal på Nordfjordeid. Han ville egentlig bli alpinist som sin far og ble inspirert av Ingemar Stenmark som syklet på etthjulssykkel og danset på line. Da bestemte han seg for å bli sirkusartist og opptrådte på lokale tilstelninger. Han var i lære hos Cirkus Merano og debuterte deretter som profesjonell sirkusartist og ble kjent over hele Norge. Premieren var på Hamar 14. april det året.

Cirkus Agora har holdt på med omreisende sirkus fram til 2009. Nå opptrer Jan Ketil med arrangementer for den kulturelle skolesekken, eventer m.m.. I 2019 fyller Cirkus Agora 30 år og presenterer et nytt show i et nytt telt. Smørdal har bidratt til sirkuslinjen på Fjordane folkehøgskole og har selv vært lærer der. I tillegg har han bidratt med sirkus i den kulturelle skolen og fikk kulturprisen i Eid kommune i 2003. Også asylsøkere har fått en bit av Cirkus Agora, der Jan Ketil har opptrådt på asylmottak for å skape glede. Han har bidratt mye til kulturen i Sogn og Fjordane og Nordfjordeid, og er glad i hjemstedet.

Cirkus Agoras forestillinger

Cirkus Agora har deltatt på flere arrangementer, deriblant sirkusfestivalen i Monte Carlo i 2019. De har også besøkt Magyar Nemzeti Cirkusz i Ungarn i 2018, Circus Roncalli i Østerrike i 2018, sirkusfestivalen i Budapest i 2018, sirkusfestivalen i Monte Carlo i 2018 og sirkusfestivalen i Warsawa i 2017. Cirkus Agora er medlem av European Circus Association og Norsk Cirkus- og Tivolieierforening. I 2018 hadde moderne sirkus 250-årsjubileum, og Circus Agora er en viktig del av historien. Cirkus Agora tilbyr også leie av sirkustelt til arrangementer. Jan Ketil sier i et intervju at sirkuslivet er det beste som finnes, men at det har sine utfordringer. Cirkus Agora har gått konkurs to ganger, i 2008 og 2009, men har startet opp igjen med mindre forestillinger ved f.eks. fornøyelsesparker. Jan Ketil sier han har god støtte fra familien og investerer nå i kvalitet i stedet for kvantitet. Det er elefantforbud i Norge og dermed har sirkuset få dyr på arrangementene. Noe av det Cirkus Agora reklamerer med er shetlandsponniene Felix og Alex, hunden Boffo som elsker å trene og opptre, samt Helena fra Slovenia som viser unike triks.

  • Cirkus Agora har turnert mange steder i verden
  • Økonomiske oppturer og nedturer
  • Fokus på kvalitet fremfor kvantitet

I anledning 30-årsjubileet til Cirkus Agora i år, blir det en storslått forestilling. Det blir bl.a. spennende luftakrobatikk og helsprø stunt. I tillegg har Smørdal med en sjonglør i verdensklasse; Rafael de Carlo. Marius Gagui fra Romania kommer også, som blir karakterisert som en stjerne i lufta og bruker strapater og pole.

Martyn Chabryn imponerer med skifte av antrekk og multitasking på et høyt nivå der hun får til de mest utrolige ting. Også klovnen Francesco er til stede med mye latter og humor. Med klovnestreker og sprell, trimmer han lattermusklene til store og små. I tillegg kommer Max Weldy med festlige saltoer både høyt og lavt, med mange artige stunt og humor underveis. Også Erika, som kommer fra Trondheim, imponerer med luftakrobatikk og blir kalt «luftens prinsesse». Direktøren ønsker alle velkommen og lover overraskelser. Jan Ketil sier sirkus er opphavet til all moderne underholdning og det begeistrer på tvers av språk, kultur og landegrenser. Han sier at vi trenger gjøglere og at de bidrar positivt i samfunnet. I år besøker han bl.a. Snåsa, Vågå, Gol, Lom og Geilo.

  • 30-årsjubileum
  • Imponerende artister