Circus Contraption: Et annerledes sirkus

Circus Contraption ble grunnlagt i 1998 i Seattle. Det ble oppløst i 2009. Sirkuset opptrådte for første gang under den kjente festivalen Seattle Fringe Theatre Festival, men la også ut på større turneringer i hele USA: Sirkuset skilte seg fra andre sirkus fordi innholdet hadde en mørkere tone og var rettet mot et voksent publikum.

Sirkuset blandet elementer fra sjangrene kabaret og vaudeville. Sirkusnumrene var inspirerte av eldre sirkusopptredener, slik at showene fikk et gammeldags preg. De hadde et live orkester som leverte musikken. Circus Contraption var med andre ord et annerledes sirkus sammenlignet med andre.

Circus Contraption tar form

Sirkuset ble grunnlagt av David Crellin og Lara Paxton, begge fra Seattle. I tillegg til å grunnlegge sirkuset, deltok begge under forestillingene. Crellin var sirkusdirektør og flammesluker, og deltok også som musiker. Han var også aktiv bak scenen. Han lagde masker for sirkuset og skrev mange av sangene som ble fremført av artistene. De kan du høre den dag i dag, selv om sirkuset er oppløst – siden de ble gitt ut på CD. Paxton var kunstnerisk leder for sirkuset, og opptrådte som danser, akrobat og spåkone. Hun lagde også kostymer for sirkuset.

En spesiell helaften

Circus Contraption var som nevnt et uvanlig sirkus. I løpet av en forestilling kunne tilskuerne se mange forskjellige numre. Mange av artistene hadde gått på den prestisjetunge skolen «School of Acrobatics and New Circus Arts» i Georgetown, og det var tydelig for publikum at artistene var dyktige. Forestillingene hadde tre hovedelementer – merkelige danser, sirkuskunster og kabaret. I den første delen kunne publikum for eksempel se skyggedanser. Da danset artistene bak en skjerm slik at det så ut som at de var dukker. I den andre delen fremførte de mer tradisjonelle numre før det var duket for kabaretinnslag.

Circus Contraption og sirkusdyr

Om du går inn på nettsidene til Circus Contraption kan du se at noen av numrene har dyrenavn. Da virker det som sirkuset brukte dyr i forestillingene sine. Sirkuset brukte faktisk aldri dyr, men artister kledd ut som dyr. Noen av artistene kledde seg ut som ekte dyr, men de fant også på egne fantasidyr. I et av numrene kledde to artister seg ut som jordsvin, og jordsvinet ble etter hvert en maskot for sirkuset. I forestillingene gjorde de ting som ekte jordsvin nok aldri hadde fått til, som å spille trekkspill.

Arven etter sirkuset

Sirkuset ble oppløst i 2009, men det rakk å inspirere andre sirkuser til å flette inn kabaret og litt mørkere undertoner i forestillingene sine. Sirkuset startet en trend som andre sirkus fortsatte med, og var også med å flytte fokus fra show med dyr til show der mennesker var i sentrum. Det ble lagt større vekt på å få til imponerende akrobatiske numre og mer eksperimentering. Circus Contraption var også en del av en bølge med forestillinger som var ment for et voksent publikum, og etter at sirkuset ble lagt ned, fortsatte andre sirkus med det samme.

Et helt spesielt sirkus

I denne artikkelen har du blitt kjent med et helt spesielt sirkus. Mange tror at sirkus bare kan ha morsomme forestillinger rettet mot barn, men Circus Contraption viste at det var mulig å lage forestillinger som er litt mørkere og ikke ment for familier. Sirkuset flettet også inn andre sjangre, som kabaret, og la vekt på et dyktig orkester. Slik ble opplevelsen mer sammensatt. De brukte ikke dyr, men lagde imponerende kostymer og viste at sirkus ikke trenger ekte dyr. Selv om sirkuset ble oppløst, har det satt dype spor i sirkusverdenen.