Hvem er Cirque du Soleil?

De fleste oss har hørt navnet Cirque du Soleil. I Norge hadde de sin første opptreden i Oslo Spektrum i 2007 og allerede da fikk de svært positive anmeldelser. Cirque du Soleil, som på fransk betyr «solens sirkus», er et kanadisk underholdningsselskap fra den fransktalende regionen Québec. Den ble grunnlagt i 1984 av to tidligere gateartister og regnes i dag som det mest prestisjefylte sirkuset i hele verden. Showene består ikke bare av selvstendige små handlinger, men er sammenhengende fortellinger fylte med levende musikk, fargerike antrekk, luftakrobatikk og en svært imponerende scenografi.

Sirkus med en vri

Cirque du Soleil beholder mange av de elementene vi finner i det klassiske sirkuset, som for eksempel, akrobater og klovner, og løfter scenografien flere hakk opp til en hel unik opplevelse. Opptredende artister består av akrobater, skuespillere, sangere, klovner, musikere, atleter og sirkusfolk. Live musikk, flotte og ekstravagante kostymer og sminke, farger og flere utøvere som koordinerer hver eneste bevegelse gjør at Cirque du Soleil er ikke bare et sirkus, de er de beste i sin klasse. I tillegg er mangelen på dyreopptredener det som gjør at Cirque du Soleil faller innen sjangeren «nouveau cirque» eller nysirkus.

Mer enn et sirkus

Hvorfor er Cirque du Soleil enestående? For det første har innovasjonen vært en stor faktor når det gjelder suksessen deres. Selv om de i hovedsak er et tradisjonelt sirkus, inkluderer de nye elementer som dyrefrie show. På denne måten kommer de med noe kjent, men samtidig nytt. I tillegg driver de med markedsundersøkelser der de samler inn informasjon om emner som interesserer folk flest og setter opp showene deretter. Godt lederskap er også en fordel. Så lenge standarden på prestasjonene opprettholdes har artistene mye frihet, og en stemme som blir hørt av ledelsen.

Verdensberømt

Cirque du Soleil har mange ulike show på verdens basis. Dessuten fornyes showene etter hvert også. I tillegg til permanente residens i byer som Las Vegas, New York og Riviera Maya i Mexico, går de på turné verden rundt. De fyller store stadioner og arenaer over hele kloden. Per dagens dato holder selskapet show på 271 ulike byer på alle verdensdeler, unntatt Antarktis. Blant artistene finner vi dessuten over 50 forskjellige nasjonaliteter. For mange av artistene er muligheten for å opptre i Cirque du Soleil en drøm som har gått i oppfyllelse.

Sirkus hjemmefra

Til de som ikke kan se live showene, har Cirque du Soleil også sluppet ut opptredenene sine på film og DVD. For det har de vunnet til og med en «Primetime Emmy Award» for «Cirque du Soleil: Fire Within» som kom i 2003. Dessuten har både opptredener og filmene høstet mange premier innen scenekunst, samt internasjonal anerkjennelse og berømmelse. Hele virksomheten har vel å merke vist seg å være svært lønnsom. De årlige inntektene ligger på godt over 7 milliarder norske kroner. En kontinuerlig fornyelse av de eksisterende opptredener og opprettelsen av nye show er nøklene bak suksessen.

Samfunnsengasjerte

Sirkuset har viet store summer av penger til veldedighet og diverse samfunnsprosjekter. Et av dem er «Cirque du Monde» der sirkuset reiser til ulike utviklingsland for å rekruttere unge artister. Ved å få seg jobb på sirkuset får disse artistene en livsforandrende mulighet for å komme seg ut av fattigdommen. På denne måten sørger også Cirque du Soleil for å ha artister som er i toppform. Og nemlig fordi de er yrkesaktive bare i en kort periode henter sirkuset stadig inn nye ansatte som bidrar med nye teknikker og nye ideer.